Mikael har jagat vildsvin med sina hundar sedan mitten på 80-talet. Han har haft vorsteh, wachtel, jämthundar, gråhundar, laikor, finnspets, plotthundar och patterdale terrier i sin kennel. Hans absoluta uppfattning är att en bra vildsvinshund, oavsett ras, arbetar nära viltet och ställer, spränger och förföljer och utmanar vildsvinen även när det är riktigt jobbigt, när vegetation är riktigt tät och när vildsvinen är riktigt griniga. Hundar som skapar skottsituationer för sina förare och passkyttarna oavsett hur jobbig situationen är.


Det finns tre sorters vildsvinshundar; de som inte blir skadade, därför att de har allt för stor respekt för vildsvin och därmed inte jagar dom. Så finns det hundar som blir skadade alldeles för ofta, för att de är övermodiga eller för skarpa. Ingen av dessa behöver någon skyddsväst, för de ska nämligen inte användas till vildsvinsjakt. Det är hundarna däremellan dessa båda ytterligheter som behöver skyddsvästar, dessa modiga hundar som jagar på ett balanserat sätt, som nästan alltid klarar sig undan vildsvinens utfall och attacker. Men de kan inte alltid ha ögon i nacken och hinna reagera på suggan som anfaller bakifrån eller så är de en bråkdel för sena i att glida undan galtens anfall.


Det är väldigt, väldigt få riktigt bra vildsvinshundar som klarar sig oskadade genom livet - därför tog Mikael fram Tuskproof - en väst som ska klara en attack från en stor galt utan stick- och skärskador på hunden.